Selecteer een pagina

Ceremonies

Wat is een ceremonie?

Ceremonies zijn al zo oud als mensenheugenis en komen voor in velen culturen en tradities over de hele wereld.
Een ceremonie is een samenzijn van mensen waarin er een veilige en heilige ruimte gecreëerd door het uitnodigingen en danken van verschillende krachten zoals de elementen, de windrichtingen, planten-, dieren- en mineralen-rijken, Vader Zon, Grootmoeder Maan, Sterrenvolkeren, Moeder Aarde, de voorouders en de Grote Geest.

Tijdens een ceremonie wordt er gedankt, geëerd, gerespecteerd, heilige liederen gezongen, geleerd, gevierd, geheeld, losgelaten, verwerkt en verbinding gemaakt met onze natuurlijke omgeving en de innerlijke wereld.

De ceremonies die ik faciliteer zijn gebaseerd op de inheemse en sjamanistische culturen uit Noord-, Centraal- en Zuid Amerika.
Ik werk met sjamanistische klanken, instrumenten en werkwijzen om innerlijke processen te ondersteunen en te begeleiden. Dit combineer ik met het zingen van inheemse liederen uit verschillende tradities. In de ceremonies wordt een heilige en veilige ruimte gecreëerd, zodat de deelnemers diep in hun eigen proces kunnen zakken en er ruimte kan ontstaan voor wat er op dat moment nodig is.

Mijn doel en intentie van de ceremonies is om mensen dichter bij hun hart en ziel te brengen, trauma’s en oud zeer te helpen genezen, verbinding te maken met de bezieling van het leven en hun authenticiteit te laten ervaren.

Heilige Cacao

Cacao vindt haar oorsprong in Maya -en Azteken land, nu beter bekend als Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. De volkeren van Centraal Amerika, zoals de Maya’s en Azteken, gebruiken het al eeuwenlang. Zij beschouwen de heilige Cacao als een medicijn. Rauwe cacao is één van de gezondste groentes op Moeder Aarde en wordt door de inheemse volkeren, die ermee werken, dan ook beschouwd als Voedsel der Goden.

Iedereen kent chocolade, wat natuurlijk gemaakt is van cacao. Vaak wordt de smaak van chocolade geassocieerd met zoetheid. Wat sommigen misschien niet weten is dat deze cacao sterk bewerkt is, machinaal verhit wordt en dat er geraffineerde suikers aan toegevoegd worden om de smaak toegankelijker te maken. Helaas gaan hierdoor verreweg de meeste bijzondere en voedzame stoffen uit de cacao verloren, zodat er praktisch niets overblijft van dit krachtige medicijn.

De cacao waarmee ik werk komt rechtstreeks van plantages en uit de wilde natuur van Guatemala en is geoogst door de inheemse bevolking. Deze rauwe cacao is intentioneel geoogst voor het geven van ceremonies en heilig gebruik.

Heilige Cacao heeft talloze voordelen voor ons lichaam. Zijn voornaamste kracht is het openen en het verbinden van ons hart. Het is niet voor niks dat we vaak chocolade aan iemand geven wanneer we van iemand houden.
De Spirit van Cacao brengt je in contact met je hart, waarna je zelf kunt kiezen die deur te openen. Zoals een bloem die langzaam open gaat.

De cacao wordt in poedervorm met toegevoegde kruiden geserveerd. De kruiden worden er aan toegevoegd om het medicijn te ondersteunen en versterken. Hierop gieten we water met precies de juiste temperatuur om de werkzame stoffen te ontluiken..

Rapé

Heilige tabak uit het Amazone regenwoud.

Tabak is in vele culturen een heilig medicijn en wordt op rituele manier gebruikt en geëerd.
Rapé (uitgesproken; ha-PAY) wordt al duizenden jaren gebruikt door inheemse Amazone stammen. Deze stammen zien tabak als een grote leraar en gerespecteerd medicijn.
Het basis bestandsdeel van Rapé is pure tabak (Mapacho). Daaraan worden medicinale planten en bast van bomen toegevoegd, die eerst verbrand worden tot as.
De tabak wordt gedroogd en vermalen tot poeder en vervolgens vermengd met de as van de bast- en planten.

De Rapé waar ik voornamelijk mee werk is Yawanawa Tsunu, afkomstig van de Yawanawa stam uit Brazilië.
Er bestaan vele soorten Rapé met verschillende toevoegingen.

 

Werkwijze en effecten

Zodra de Rapé wordt ingeblazen in de neus met een speciale pijp, kan je een intense sensatie ervaren in het hoofd tot achterin de nek. Sommigen bestempelen dit als een snijdende pijn. Gelukkig duurt dit maar enkele seconden en zakt dit gevoel snel.

In sommige gevallen kun je er ook misselijk van worden en/of overgeven. Dit wordt juist gezien als een zegening, want de Rapé ruimt op wat er niet thuis hoort in het lichaam of dat wat je niet meer dient. Zo kunnen oude trauma’s of blokkades opgeheven worden.

Rapé blaast de pijnappelklier en kruin-chakra open. Deze is vaak verkalkt is door onze voeding en manier van leven.

Rapé helpt je om te aarden en te gronden, het haalt je uit je hoofd en brengt je meer in je centrum, in je hart. Iedere deelnemer krijgt een persoonlijk op hem of haar afgestemde dosis. Er zullen verschillende rondes van delen van het medicijn zijn.

.

Purification lodge (Inipi – zweethut)

Inipi betekent letterlijk ‘opnieuw leven ontvangen’ en ‘het huis van de adem’. Het komt uit de taal van de Noord-Amerikaanse prairie volkeren, oftewel Native Americans.

Inipi wordt door de inheemse volkeren gezien als de baarmoeder van Moeder Aarde, waarin een hergeboorte wordt beleefd.

Hoe werkt een Inipi?

De inipi heeft vier poorten, vier windrichtingen, vier rondes die worden doorleeft. Elke ronde worden de grootvaders, roodgloeiende stenen, binnengebracht door de vuurman en verwelkomd door de ceremonie-leider en deelnemers.

De ceremonie begint in het Oosten waar we geboren worden als zaadjes, die net uitkomen en voor het eerst licht zien. In het Zuiden zijn we jong-volwassenen en wordt het leven gevierd en geëerd. In het Westen zijn we aangekomen in de staat van volwassenheid en kunnen we oude pijnstukken genezen om tot slot in het Noorden volleerd en met wijsheid de staat van Grootvader/moeder te bereiken. Wanneer de deur opengaat na dit levenspad, begin je opnieuw in het Oosten. Hier is ook de in/uitgang van de hut en is jouw nieuwe ‘ik’ geboren.
Volgens de inheemse volkeren verwarmt Vader Zon met zijn vuur de stenen, die het zaad representeren. De hut is de baarmoeder van Moeder Aarde, waaruit wij uiteindelijk geboren zullen worden.

Tijdens het ritueel kunnen er veel processen ingang gezet geworden, oude stukken aangeraakt worden en een diepe verbinding met de natuurlijke innerlijke -en omgeving ervaren worden.

Mijn werkwijze is geïnspireerd door verschillende inheemse tradities uit Noord-Amerika. Ik volg dus niet één bepaalde traditie of stam, maar eer de heilige weg van de ‘Red Nation’

Aho Mitakuye Oyasin

(aan al mijn relaties)

Sound Journey

Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water dat meetrilt op elke vorm van vibratie.

De oude culturen en beschavingen op deze planeet werken al eeuwen met de krachtige frequenties en vibraties van klanken en trillingen door middel van instrumenten en zang. Zo houden ze hun lichaam, geest en ziel zuiver en in balans.

De instrumenten en klanken die ik gebruik komen uit verschillende delen van de wereld en hebben veelal sjamanistische invloeden.

Een Sound Journey opent de ruimte om een reis te maken in onze innerlijke wereld. Elke geluid kan weer iets anders in ons aanraken of openen.
Het effect na een reis is vaak diep ontspannend, maar kan ook juist een proces ingang zetten.

Logo 2019 Huis van de Zon

Ceremonies zijn te ervaren in groepsverband of individueel. Ook op locatie, festivals of te boeken voor bijzondere gelegenheden.

Neem contact op

Ma – ZO
10:00 – 22.00

Nieuwsgierig?

Heb je vragen of zou je meer willen weten over een ceremonie of sound journey?